Matična mleč
Matična mleč, poznata i kao kraljica pčelinjih proizvoda je jedina poznata stvar koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlezde i čisti je od toksina, kao i kroz ovojnicu mozga gde regeneriše stanice. Postoje mnoge tvrdnje o dobrobiti matične mleči za ljudsku zajednicu uključujući kvalitetniji život, lečenje lakših bolesti, odstranjivanje bora s lica itd. Matična mleč – je izlučevina posebnih žlezda (hipofaringealne i mandibularne) mladih pčela radilica. Matična mleč je bele do bledožućkaste boje, gusta, karakterističnog mirisa i kiselkastog, pomalo ljutog ukusa. Najbolja i najkvalitetnija je sveža, sirova matična mleč od pčelara, direktno iz košnice. Hemijski sastav matične mleči je: voda 60-70%; proteini 10-18% (albumini, globulini, glikoproteini, lipoproteini, 23 aminokiseline); šećeri 9-15% (glukoza, fruktoza, neznatne količine riboze, maltoze, izomaltoze, gentiobloze, turanoze, trehaloze, neotrehaloze); lipidi 1,5-7% (fenoli, steroli i gliceroli, vosak, neutralne masti, fosfolipidi, slobodne organske kiseline); anorganske tvari 0,7-1,5% (K, Na, Ca, Mg, Cu, Fe, Mn, Zn, Si, Cr, Ni, Ag, Co, Al, As, Hg, Bi, Au, S, P); vitamini (B1, B2, B3, B5, B6, B7 , B9, B12, pantotenska kiselina, biotin, folna kiselina, inozitol, vitamin E, D,A, K, C, 336-351 g/g). U mleči se nalaze još neki enzimi (amilaza, invertaza, katalaza, kisela fosfataza i dr.), neuroprenosnici (acetilkolin i kolin) i spolni hormoni (estradiol, testosteron, progesteron).